Thema's op SXSW volgens Michiel

AI & technologie gaan een steeds grotere rol spelen in ons leven, ons werk, en onze samenleving. Als ik naar de presentaties kijk die ik heb gezien zijn deze thema's te ontdekken. Niet uitputtend, maar mijn interpretatie van wat mij opviel. En mogelijk knutsel ik nog verder aan dit stuk  

Technologische vooruitgang en integratie

  • AI & Machine learning: In iedere presentatie ging het over de grote snelheid waarmee dit veld zich ontwikkelt, en het effect dat het al heeft op het alledaagse leven en op werk. Weet ook dat dit veld zich voortdurend versnelt: Wat er volgend jaar kan is een veelvoud van nu. En dat is ieder jaar zo. En dit soort exponentiële groei is lastig voor te stellen: 5 jaar lang iedere keer 3x beter betekent 243x beter. 
  • Creatieve toepassingen van AI: Deze tools lenen zich goed voor creatief probleem oplossen en innoveren. Een van de beste praatjes daarover vond ik "Orthogonal AI strategies" waarover ik een apart stuk schreef, waarin wordt beargumenteerd dat we juist niet moeten proberen om AI in te zetten om bestaande processen beter/efficiënter/goedkoper te maken, maar er echt op een andere manier naar te gaan kijken: Hoe kan je AI inzetten zodat je leven en werk beter wordt, door de mens centraal te houden.
  • Simmer werken: AI is goed in het automatiseren van routineklusjes, zodat je zelf kan focussen op meer strategische en creatieve taken. Programmeren gaat bijvoorbeeld veel efficiënter met een hulpje er bij die stukken code voor je schrijft, en een AI is prima geschikt om mee te luisteren met een gesprek en daar slimme notulen van te maken.
  • Data-gedreven beslissingen: Analytics en AI kunnen grote hoeveelheden data structureren en verwerken, wat goed kan helpen bij inzicht en beslissingen. Ook kunnen systemen dit zelf gebruiken, en zelf beslissingen nemen over optimale strategie, zoals het laden van een thuisbatterij, of een AI die wordt ingezet door een legal team om te helpen met analyse, of een AI voor medische diagnose.  Dit werkt het beste als AI echt zit 'ingebouwd' in het product. Momenteel zien we nog veel 'side panels' en 'toverstokjes' waarmee AI wordt aangezet, waardoor het een gefragmenteerde ervaring blijft. 

Mens-AI samenwerking en ethische overwegingen: Willen we dit wel?

  • Vergroten van het menselijk potentieel: AI kan je mogelijkheden vergroten; je kan beter beslissen, creatiever zijn, en je kan makkelijk over nieuwe onderwerpen leren. Er is zoveel te leren door het gewoon aan een AI te vragen. Daardoor kan je ineens veel meer zelf doen dan vroeger. En ben je dus ook breder inzetbaar in je werk. AI hielp ook om de grotere rubrieken voor dit stukje te vinden; ik heb er daarna wel aan gesleuteld (zoals de rubriek onderwijs) en deze tekst is 100% zelf gemaakt. Maar het hielp wel om de analyse te doen, puur op basis van mijn notities van de talks. 
  • Verandering van de arbeidsmarkt: Het is niet te ontkennen, AI zal banen laten verdwijnen. Wat moet die taxi-chauffeur gaan doen, als zijn werk minder wordt wegens zelfrijdende auto's? Nieuwe skills leren is gelukkig ook makkelijker, en er zal in nieuwe sectoren werk komen zoals tech support, AI systemen trainen, data annoteren. Levenlang leren, ondernemerschap zal steeds belangrijker worden. De wereld verandert, en biedt daarmee ook nieuwe kansen. Mensen die dit omarmen en mee-veranderen zullen in het voordeel zijn.
  • Andere ethische en maatschappelijke risico's: Als alles om data gaat draaien worden privacy en data security steeds belangrijker. En AI vergroot potentieel de ongelijkheid in de wereld: Het technologisch geavanceerde deel van de maatschappij, land of wereld heeft een voordeel.
  • Misdaad en fraude: Ieder gereedschap kan ook een wapen zijn. Dit zag ik met name bij het praatje over "Taken or Mistaken? AI’s Role in in Virtual Kidnapping Scams". Virtuele ontvoeringen zijn geen ontvoeringen, maar bedreigingen: Je wordt gebeld met de dreiging dat ze een naaste van je hebben, en zullen vermoorden als je niet snel betaalt. Dankzij AI wordt dit veel overtuigender, met gegenereerde foto's of geluidsfragmenten. Een van de beste dingen die je daar tegen kan doen is een codewoord afspreken met je familie: als dat woord niet kan worden genoemd weet je dat ze hem of haar niet echt hebben. Behalve deze criminele toepassingen zijn er talloze manieren denkbaar om met AI content of chatbots te maken die mensen beïnvloeden, bijvoorbeeld bij verkiezingen.

Veranderingen in werk & organisaties

  • Werk wordt steeds flexibeler, en ondersteund door AI. "Banen zijn dood, maar het werk niet". Het gaat steeds meer over welke skills je hebt, en hoe handig je bent in het inzetten van tools. Hierover kan je meer lezen in dit stuk van Gerson Veenstra
  • Kleine teams en eenmansbedrijven nemen toe; het is steeds makkelijker om (wederom dankzij AI) flinke waarde toe te voegen, en een voorspelling van Sam Altman is dat er binnen afzienbare tijd ergens een eenmansbedrijf zal ontstaan met een waarde van boven de miljard dollar.
  • Veranderende organisatiestructuur en -cultuur: Als steeds meer van je mensen steeds meer verschillende dingen kunnen, dankzij AI tools, komt er meer zelfstandigheid in de teams. "The small team is now the ultimate flex" zei Ian Beacraft. Beslissingen worden meer decentraal genomen, en het leiderschap zal hierin moeten meeveranderen. AI gaat geen bedrijven kapot maken, maar het vasthouden aan oude systemen en technologie wel. Ondersteun het meer 'agile' werken, geef toegang tot AI tools, en help het leren van het gebruik daarvan.

Toegang tot de technologie

  • Democratisering van de technologie: Een terugkerend thema in veel verhalen is de noodzaak voor brede toegang tot geavanceerde technologie, zodat niet alleen de bevoorrechten de voordelen van AI kunnen ervaren. No-code en Low-code platformen kunnen hierbij een bijdrage geven, maar ook onderwijs over het gebruik.
  • Verantwoordelijke ontwikkeling en gebruik: Bij alle ontwikkelingen is het belangrijk om de ethische grenzen te onderzoeken. Wie heeft hier voordeel van, wie sluiten we uit? Zijn er onvoorziene gevolgen? Het concept "red teaming" viel regelmatig, waarmee een methode wordt bedoeld om een ontwikkeling opzettelijk uit te dagen, zwakheden te ontdekken, en potentieel misbruik in te schatten. Dit is bijzonder relevant in de AI wereld, waar het maar al te makkelijk is een niet goed doordachte tool online te gooien, met potentieel heel schadelijke gevolgen.

AI-kunde en onderwijs

  • Begrip van AI: Er is een noodzaak om mogelijkheden én beperkingen kennen van AI systemen. Niet alleen over hoe je omgaat met de tools zelf, zoals het schrijven van goede prompts of het effectief gebruik maken van assistents voor bijvoorbeeld programmeren, maar ook hoe je gefopt kan worden door een AI systeem, bedoeld of onbedoeld. Wij zijn als mensen geneigd om iets wat 'mens-achtig' overkomt te geloven en te vertrouwen, zoals een AI chatbot. Wat ook enorm helpt is het simpelweg elkaar vragen: "Hoe doe jij dit met ChatGPT?". 
  • Blijf een expert: Om goed te kunnen werken zal je nog steeds moeten weten wat je aan het doen bent, en de diepe achtergronden in de vingers te hebben. Ook als je met een AI samenwerkt. Peter Deng van OpenAI: "You're not going to know if the answer is right, unless you actually know your stuff"
  • AI in het onderwijs zelf: Er zijn talloze mogelijkheden voor veel leerlingen om 'bijles' te krijgen van een AI, of zichzelf laten overhoren, of hun kennis juist te verdiepen, maar ook voor docenten om aangepaste lessen te ontwerpen. En je kan denken aan een AI programma in het onderwijs. Zo hoorde ik over een middelbare school die lessen wijdde aan prompting. 
  • Toegang tot AI om er mee te leren werken: Ook een aantal keer gehoord: Bedrijven moeten niet alleen cursussen bieden voor hun eigen AI toepassingen, maar ook hun medewerkers opties bieden, en accounts bij AI tools faciliteren. Dit geldt ook voor ouders vind ik zelf, en ik zal er voor zorgen dat mijn kinderen alle mogelijkheden hebben om te klooien met AI. Ook hier een citaat van Peter Deng: "There should always be a free version, absolutely". Hier is ook een taak weggelegd voor de grote tech bedrijven. 


Comments

Goeie roundup!
Eens! Heb je hier ook nog AI voor gebruikt?
@Gerson zeker, voor het een deel van de structuur was het nuttig. Wel 100% ambachtelijk geschreven.

Add a comment