Van specialist naar creatieve generalist, de impact van AI op de werkvloer: 'Banen zijn dood, werk niet'

Featured Session: Billion Dollar Teams: The Future of an AI Powered Workforce

Door: Gerson Veenstra

Wie over AI leest, heeft zichzelf ongetwijfeld wel eens afgevraagd: wat gaat dit betekenen voor mijn baan? Dat er banen door verdwijnen is duidelijk, maar de verwachting is ook dat het totaal aantal banen alleen maar groeit. Maar wat betekent dat? Moet je dan op zoek naar ander werk? Of evolueert je huidige baan? En als jij dit soort vragen als individu al hebt, bedenk dan eens hoe organisaties en directies hierover (hopelijk) nadenken. 

"We gaan wat dingen opblazen!" Met deze woorden opent Ian Beacraft, CEO van Signal and Cipher, zijn presentatie over de transformerende kracht van kunstmatige intelligentie (AI) in de werkwereld. Hij onthult een toekomst waarin alles, van de muziek in zijn introductievideo tot de manier waarop bedrijven opereren, door AI wordt aangedreven. Daarom is het cruciaal om te begrijpen hoe AI onze werkplekken verandert en hoe we op die veranderingen kunnen inspelen.

AI wordt een gegeven

Over een paar jaar praten we over AI, zoals we dat nu doen over digitale technologieën. Het wordt een gegeven, iets wat een normaal onderdeel wordt van het leven. Wil je jouw bedrijf promoten door te zeggen dat je AI-driven bent, dan heb je volgens Beacraft nog een week of 6. Dat wordt ondersteund door een enorme toename aan onderzoeken naar AI en machine learning (ML), wat vaak de voorbode is van commerciële exploitatie en innovatie.

Kijk naar Google: 18 maanden geleden kwam ChatGPT uit. Nu is hun hele productlijn vernieuwd. Modellen worden 5 tot 10 keer beter per jaar. Over 5 jaar kunnen de modellen dus al 100.000 keer beter zijn dan vandaag. 

Het exponentiële dilemma

Ons begrip van groei is overwegend lineair; als mens hebben we moeite met het concept van exponentiële groei. Beacraft illustreert dat met het idee dat we met 30 lineaire stappen ergens op hetzelfde terrein blijven, maar je met 30 exponentiële stappen al bij de maan bent. 

Het is een metafoor voor de snelle ontwikkeling van technologie tegenover de trage aanpassing van organisatorische structuren, wat leidt tot disruptie.

De creatieve generalist

Welkom in de wereld van de 'creatieve generalist': iemand die dankzij AI allerlei nieuwe vaardigheden krijgt. Die generalisten benutten AI om gebieden te verkennen waar ze niet voor opgeleid zijn en niet per se heel goed in zijn, waardoor ze een nieuw creatief niveau kunnen krijgen. Volgens Beacraft wordt in de toekomst, de vaardigheid om AI-tools te bedienen en te beheren net zo belangrijk als de specifieke vaardigheden zelf.

Wie is er heel slecht in kunst en kan nu ineens iets moois maken met Midjourney? Allerlei dingen die je niet gebruikte omdat je geen idee had hoe, kun je nu ineens wel gebruiken omdat je AI heb om je erbij te helpen. Iets wat je niet kunt, kun je nu ineens wel. Wat je volgens Beacraft vooral moet kunnen, is tools begrijpen en gebruiken om voor elkaar te krijgen wat je wil. Medewerkers groeien dan niet alleen maar in wat ze al kunnen, maar ook in wat ze niet kunnen. 

Jouw bijdrage aan het geheel

Het gaat een enorme impact hebben op teams en zeker op kleine teams. De vraag zal meer en meer worden: hoe kun je met een klein team een grote(re) impact hebben? Welke nieuwe mogelijkheden kun je gebruiken? De toekomst van organisaties is 'agent driven': autonome programma's die allerlei processen uitvoeren. Het gaat er dan vooral om hoe goed je in staat bent te regisseren welke tools wat voor je kunnen doen. 

Het gaat om projecten, niet om rollen. Het gaat om vaardigheden, niet om banen. En dat kan beangstigend zijn: verlies ik mijn baan niet als het werk dat ik doe geautomatiseerd kan worden? Ja, het kan betekenen dat jouw waarde kleiner wordt als je minder taken hebt. Maar word je een creatieve generalist, dan draait het niet meer alleen om het werk dat je gewend was te doen, maar welke bijdrage je aan het geheel kunt leveren. Je werk wordt daar veel dynamischer van ook. 

Beter kijken naar structuren 

Banen zijn dood, werk niet. Slecht leiderschap, blind vasthouden aan oude systemen en technologie-eerst-denken zijn grotere bedreigingen dan AI, volgens Beacraft. Je moet beter kijken naar mensen, kansen, processen, structuur, beperkingen en dan kijken hoe AI daar in past. Structuren in bedrijven zijn nu overal ongeveer gelijk, waarbij het per functie afhangt, wat je moet kunnen. 

Als je het hebt over de toekomst van werk draait het niet om het verlies van banen door automatisering (hoewel dat wel gaat gebeuren), maar om de transformatie van werk zelf. AI maakt een dynamischer werklandschap mogelijk, waarbij taken en rollen voortdurend evolueren. Dat opent deuren voor creatieve bijdragen over traditionele afdelingsgrenzen heen. 

Privacy en een eigen bedrijfs-LLM

Een van de grootste uitdagingen in dit AI-tijdperk is privacy, omdat we steeds meer persoonlijke en professionele informatie aan AI-systemen toevertrouwen. Die systemen kunnen een soort 'tweede brein' worden, dat ons helpt om informatie te beheren en te gebruiken op manieren die eerder onmogelijk waren.

Wist je dat medewerkers gemiddeld 32 dagen per jaar aan het zoeken zijn naar (bedrijfs)informatie die ze nodig hebben om hun werk te doen? Stel dat je je eigen bedrijfs-LLM hebt, gebaseerd op je eigen data die dat voor je oplost? Dat scheelt je een heleboel kostbare tijd. En biedt nieuwe kansen: je kunt bijvoorbeeld iedereen vrij merchandise laten maken met het LLM, omdat de basis vaststaat. 

Het nieuwe normaal

Wat vandaag misschien voelt als valsspelen, gaat heel snel het nieuwe normaal worden. AI verbetert niet alleen onze werkprocessen maar ook de manier waarop we ideeën bedenken en prototypes maken. Brainstormen met sticky notes? Waarom niet meteen met een prompt uitproberen? Het leidt volgens Beacraft tot een toekomst waarin AI onze creativiteit niet vervangt, maar versterkt, waardoor we in staat zijn om verder te denken dan we dachten dat mogelijk was. AI automatiseert processen, niet creativiteit. 

"De toekomst is aangedreven door mensen en mogelijk gemaakt door AI", zegt Beacraft. In het tijdperk van de creatieve generalist opent AI de deur naar veel meer innovatie en creativiteit. Maar het vraagt wel van ons dat we onze huidige systemen en organisaties goed onder de loep nemen en ons willen aanpassen aan de dynamische wereld met AI. Welkom dus in het tijdperk van de creatieve generalist, waar de grenzen van wat mogelijk is, continu worden herzien en uitgebreid.

Dit artikel heb ik met de hand geschreven, maar ik heb 'Write for me' van ChatGPT gebruikt om een grove structuur te bedenken en belangrijke punten te combineren. Dat heb ik gedaan door het Engelse transcript van de sessie en mijn aantekeningen met elkaar te combineren. Hier was AI dus echt een hulpmiddel, waardoor het schrijven me ongeveer de helft van de tijd heeft gekost.