Stop met praten over AI-tools, gebruik ze!

Kost AI me mijn baan? Het is een regelmatig gehoorde vraag en in sommige gevallen ook niet onterecht. Maar in de meeste gevallen kan AI je bij je werk helpen, is het een set van tools die dingen makkelijker maakt of versnelt. Degene die de tools het best inzet, positioneert zich het best ten op zichte van collega's of concurrenten. Het is inmiddels al een cliché aan het worden, maar je wordt niet door AI vervangen, je wordt door een collega vervangen die AI goed inzet. 

Ioana Teleanu werkt als Lead Product Designer for AI bij samenwerkingstool Miro en hield een zeer inspirerende presentatie met als titel 'AI + UX: Product Design for Intelligent Experiences'. Dit was een absoluute hoogtepunt van de dag en allerminst alleen voor mensen die met design en interactie bezig zijn. Het was een interessant verhaal voor een ieder die zich afvraagt: hoe moet ik me tot AI verhouden.

Als we even aan het eind beginnen, Teleanu benadrukte heel erg het belang van zelf werken met AI-tools. Stop met erover praten, ga er mee aan de slag. Want we zitten nog in een vroege fase van een nieuwe technologie, in een fase waarin we zelf de toekomst mede vorm kunnen geven. Dat doen we door er mee te werken, met vragen, suggesties en kritiek te komen. Maar dat moet je wel vanuit de praktijk doen. Dus maak op zijn minst een uur per week vrij in je agenda om met AI te spelen. En zie AI daarbij als een partner die je kan helpen. Bekijk de technologie altijd vanuit een 'user-centric' perspectief, de gebruiker moet centraal staan, niet de technologie.

"We have an opportunity to participate in the future of AI. We all can help to make things better." 

En even nog benadrukkend waarom je volgens Teleanu niet bang hoeft te zijn voor AI:

  • AI kan nog niet zelf bedenken welke problemen het moet oplossen
  • Problemen zijn doorgaans complex en multi-disciplinair
  • AI heeft veel begeleiding en fine-tuning nodig
  • Ai is niet empatisch en ontbeert psychologische kennis, nodig bij het oplossen van veel problemen

Teleanu schetste een aantal problemen waar je je van bewust moet zijn als je AI in je design-proces wilt verwerken, maar die punten kun je makkelijk verbreden naar andere terreinen in werk of leven:

  • Bias. In de data zitten vooroordelen, die vooroordelen komen dus ook uit de output.
  • Trust and transparency. Wees transparant over hoe je werkt en welke rol AI daarbij speelt. Alleen dan bouw je het vertrouwen op dat nodig is. "We need explainable AI otherwise people keep on distrusting the technology."
  • Ownership and intellectual property. Wees je ervan bewust dat de discussie over rechten en vergoedingen nog maar net begonnen is.
  • Safety and security. Wees voorzichtig met de data die je gebruikt en of die wel of niet als trainingsdata wordt ingezet. 
  • Designing for probability. AI kan heel onvoorspelbaar zijn. Neem dat mee in het ontwerpen van je product of proces. Bouw dat verwachtingspatroon in.

Hoe kan AI verrijkend werken als we het over online ervaringen hebben? Teleanu zette de manieren op een rij.
  • Relevant. AI is goed in het uitserveren van relevante informatie afhankelijk van context of persoon.
  • Decluttered. We bewegen van een verzameling apps naar één app en user interface die voor alle toepassingen werkt en een andere rol aanneemt, afhankelijk van de vraag en behoefte (de prompt).
  • Accessible. AI kan heel goed helpen bij het toegankelijk maken van informatie voor alle groepen. Dankzij beeldherkenning, text to voice etcetera.
  • Helpful. AI kan op een zeer gebruiksvriendelijke manier informatie ontsluiten. Dat kan intern en extern.
  • Improved Learning. Dankzij AI kunnen we sneller van gebruik en gebruikers leren, maar ook sneller prototypes maken om tools en technieken te testen.

AI kan in bijna alle stappen van het design-proces - of welk proces dan ook - al van toegevoegde waarde zijn. Of het nu gaat om de brainstormfase of de tekstschrijf-fase of de design-fase. Om even specifiek te eindigen, bekijk deze twee tools:

  • Met Galileo ga je van prompt naar herbruikbaar design
  • Met Autodesigner van UIzard doe je iets vergelijkbaars