Door Erwin Blom
Michiel Berger liet elders op deze site ChatGPT het gesprek tussen interviewer Josh Constine en chef ‘product’ van ChatGPT Peter Deng samenvatten. Als je - net als ik - daar naast zit, dan kun je alleen maar denken: ongelooflijk. Dat dit kan. Daar kun je als persoon niet tegenop notuleren. Tegelijkertijd merk je ook dat het iets met de lezer doet. Je mist karakter, je mist eigen stijl. Misschien kunnen we dat nog verhelpen met betere prompting, maar tegelijk is het ook denkbaar dat we naar de optimale samenwerking tussen mens en machine moeten zoeken. Misschien is het helemaal goed dat ChatGPT kort samenvat en de hoofdpunten op een rij zet, maar is er daarnaast voor de mens ruimte om persoonlijke noten te kraken.
Dit viel mij bijvoorbeeld op aan het interview:
- Deng ziet AI als een tool, een hulpmiddel, een manier om in gesprek tussen mens en computer tot diepgang over onderwerpen en kwesties te komen. Dat gebeurt door door te vragen en dat kan op ieder moment van de dag en dat kan onbeperkt omdat ChatGPT onvermoeibaar is.
- Hij ziet de mens opschuiven van creator en beantwoorder van vragen naar vragensteller en curator.
- Deng (hij werkte onder meer bij Google en Facebook en Instagram) heeft in zijn leven geen technologie meegemaakt die zo krachtig is als AI. Hij wilde onder meer voor OpenAI werken omdat het bedrijf als missie heeft om de mensheid als geheel te helpen. Om die reden zal er altijd een gratis versie van ChatGPT zijn.
- Voor hem moet ChatGPT drempels wegnemen voor mensen zodat ze hun doelen makkelijker kunnen bereiken. Of dat nu een dokter, een advocaat, een artiest of een data-analist is.
- Denk ziet ook in de toekomst voor zich dat ChatGPT een flexibele tool is die veel vormen kan aannemen. Hij wil dan ook niet dat ChatGPT een vaste set van waarden heeft waar de wereld daarmee aan moet voldoen: “My ideal is that AI can take on the values of each individual. I want the world’s values to be the values of ChatGPT.”
- Hij denkt dat iedere baan door ChatGPT of AI geholpen kan worden, maar schetst tegelijk een toekomst waarin bedrijven kleiner worden, maar er tegelijk veel meer kleine bedrijven zijn.