De leden van het panel The New Normal: AI In Music Creation hadden allemaal een muziek-achtergrond. Voor hun was de rechtenkwestie dan ook heel eenvoudig: de muzikant of songschrijver bepaalt en wordt betaald. Als een AI-algoritme muzikaal getraind wordt, moet dat gebeuren met toestemming van de maker en hoort daar dus een redelijke vergoeding bij.
Maar, wisten zij ook: daar kun je heel anders over denken. En dat doen de bedrijven die technologie als basis hebben en niet vanuit een muziekperspectief opereren. Die mensen vinden doorgaans dat er sprake is van een 'fair use policy'. Dus dat je muziek die overal beschikbaar en te horen is moet kunnen gebruiken als basis om nieuwe dingen mee te maken. Net zoals artiesten zich altijd hebben laten inspireren op wat er daarvoor werd gemaakt.
Deze discussie speelt bij alle AI-vormen of het nu om tekst, beeld of geluid gaat. En hier zullen nog veel rechtszaken over gevoerd worden voor dit uitontwikkeld is en er bijpassende wetten en regels zijn.
Maar tot die tijd moeten muzikanten zich niet ver van AI houden, zeiden de sprekers. Gebruik AI als een tool, laat het je helpen bij idee-generatie, zie het als een teamlid bij het componeren en produceren. Misschien helpt het je op gang bij het bedenken van partijen, misschien assisteert het je bij arrangeren, misschien ondersteunt het je bij het mixen van nummers, er zijn veel fases waarin AI een waardevolle rol kan spelen.
En voor zowel makers als publiek geldt: wees kritisch en kijk naar de tools die zorgvuldig met makers en hun rechten om gaan.
Soundful en Splice zijn er twee van.