Waarom honden bijdragen aan een gezonde levensstijl van mensen

Door Gerard Dielessen

Een bijeenkomst over hoe de levensduur van honden kan worden verlengd en wat mensen daarvan kunnen leren. Dit ongebruikelijke thema stond zomaar op het programma  SXSW 2024. Ongebruikelijk, omdat hier in Austin toch vooral 'tech' onderwerpen worden behandeld. Maar goed, in het kader van de ‘Track 2050’ was de  sessie ‘Could Dogs be Key to Unlocking Human Longevity’ toch wel weer te begrijpen. Omdat ik zelf ook een hond heb leek deze sessie mij de moeite waard. Ik wil bovendien graag wat leren van onze golden retriever Blanca. 

Dr. Matt Keaberlein is Co-Director van het zogenoemde Dog Aging Project waar liefst 50.000 baasjes met hun honden bij zijn aangesloten. Al jaren onderzoekt hij het gedrag en de levensontwikkeling van honden en wat mensen daar mogelijk aan hebben. Echte hele grote doorbraken ziet hij nog niet, ondanks dat mensen en honden volgens hem veel overeenkomsten hebben. Celine Halioua is wat postiever. Zij is de oprichter van Loyal, een biotech startup die medicijnen ontwikkelt waarmee de gezonde levensperiode preventief kan worden verlengd. Bij honden heeft ze daar al behoorlijk succes mee en zij ziet wel degelijk mogelijkheden om deze medicijnen op niet al te lange termijn beschikbaar te krijgen voor mensen. Dat zou zou toch een mooie innovatie zijn!

Net zoals bij mensen is de levensverwachting bij honden in de laatste eeuw behoorlijk toegenomen door verbeterde levensomstandigheden. Denk aan andere voeding, betere medische zorg, bewustwording van gezondheid en welzijn en selectie van betere rassen. Fokkers richten zich steeds meer op het fokken van honden met een betere genetische gezondheid. 

Waarom honden?

De vraag die tijdens deze paneldiscussie op tafel kwam was natuurlijk: waarom honden? Waarom honden gebruiken als voorbeeld voor een betere gezondheid en wellicht langere levensduur voor ‘humans’? Omdat honden in dezelfde omgeving leven als mensen en omdat mensen van honden houden. En je kan bij honden veel sneller onderzoek doen. Een hondenlevensjaar staat immers gelijk aan zeven mensenjaren. De uitkomsten van onderzoek, waar je vaak toch jaren mee bezig bent is dus nog tijdens een levensperiode van een mens beschikbaar, zo beargumenteerden Matt en Celine enthousiast. En volgens de oprichtster van Loyal hebben haar preventieve medicijnen voor honden goeddeels dezelfde effecten bij mensen. Hoopvolle berichten dus. 

Het is nog wel even oppassen bij grote en kleine honden. Normaal gesproken leven grote honden korter dan kleine honden. Dat blijkt te maken te hebben met het feit dat grote honden sneller groeien en korter de tijd hebben om alle organen, ledematen en meer goed op hun plek te krijgen. Je staat er niet bij stil, maar klinkt op zich logisch. 

In het verlengde van deze interessante ontwikkelingen hebben honden over het algemeen natuurlijk een goede uitwerking op de fysieke en menatle gezondheid van mensen. Ik kan daar zelf over meepraten. Wie heeft er ooit een chagrijnige hond gezien? Eigenlijk is een hond altijd blij. Die van ons wel in ieder geval. Of er moet toch iets aan de hand zijn. Dat hadden we afgelopen zomer. Fysiek ongemak; rugproblemen. En eerlijk is eerlijk, met de juiste medicijnen was onze Blanca heel snel weer de oude. Dat gaat bij mensen toch een stuk trager. Ik snap wel waarom Celine Halioua deze bijzondere startup is begonnen. 

Tanden poetsen

Ook draagt het hebben van een hond enorm bij aan het halen van de menselijke beweegnorm, waardoor je zelf lekker gezond blijft. Tienduizend stappen heb je zo gezet. Twee keer per dag een stuk lopen en je hond is nog blijer. Met een hond is een wandeling toch een stuk laagdrempeliger dan zonder hond, zo hoor ik vaak van bazen en bazinnen. Hondenliefhebbers in de buurt leren elkaar gemakkelijk kennen vanwege hun gezamenlijke interesse omdat ze elkaar zo’n beetje iedere dag tegenkomen. Ze laten hun honden met elkaar laten spelen, maken een praatje en wandelen weer verder. Draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van je mentale gezondheid, zou ik zeggen. Daarnaast zijn honden goed trainbaar en kunnen ze worden ingezet voor allerlei klusjes. Bij de douane, bij mensen met een beperking en zo. Daar kan geen technologie tegenop.

Kunnen honden dan verder nog iets van mensen leren, zodat ze gezonder blijven? Jazeker betoogde onderzoeker dr. Matt Keaberlein. Volgens de arts-onderzoeker moet je er voor zorgen dat honden wel iedere dag hun tanden poetsen. Een slecht gebit heeft grote negatieve consequenties voor het je algehele gestel en is vaak oorzaak van allerlei vervelende ziektes. Dat is bij honden niet anders dan bij mensen, om nog maar eens een overeenkomst te noemen. 

En nu maar wachten op het juiste medicijn van Celine Halioua, waarmee de gezonde evensduur van zowel honden als mensen kan worden verlengd.


Comments

Hartstikke leuk artikel! Vlot en boeiend geschreven. Dankjewel 🙏

Add a comment